Voetproblemen

Likdoorn

Een likdoorn is een verharde, naar binnen gegroeide eeltplek. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurig plaatselijke wrijving en druk. De eeltplek kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool of tussen, op of onder de tenen.

Behandeling

Een pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, b.v. door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat zich op den duur weer een likdoorn vormt.
 

 

 

 

Eelt

Eelt is een verdikte bovenlaag van de huid. Eeltvorming ontstaat door overmatig druk en wrijving. Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Eelt komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook op de top van een teen of op de hiel.

Behandeling

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en evt. likdoorns worden verwijderd. Dagelijks de voeten in smeren met een vettige crème (= verzachtend en voorkomt kloven).
 

 

 

 

Kloven

Kloven zijn gebarsten eeltplekken. Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming. Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit soort stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.

Behandeling

De pedicure kan handmatig of machinaal de harde randjes weghalen en nabehandelen met een zalf. Dagelijks de voeten incrèmen met een vettige crème (=verzachtend en voorkomt kloven).
 

 

 

 

 

Ingegroeide nagel

Nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn doen. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. Om de nagel te reguleren en de druk te verminderen kan een nagelbeugel toegepast worden.

Behandeling

De ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd. Nadat de pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u uw zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat moet u 3 keer per week  een voetbad nemen met een oplossing van zeezout en dagelijks een druppeltje betadine jodium in de nagelwal laten vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt. Als de teen al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen.
 

 

Schimmelnagel

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Behandeling

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geinfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. De pedicure freest de nagel zo dun mogelijk af en maakt de omgeving van de nagel goed schoon (bij voorkeur iedere 6 weken). Dagelijks een paar druppels mycosegel op de nagel en teen aanbrengen en licht inmasseren (dus niet alleen de bovenkant van de nagel maar de gehele teen of tenen). Ook is het aan te bevelen schoenen en sokken met een schimmeldodend poeder te behandelen.

 

 

Bovenstaande problemen zijn door de pedicure goed te behandelen, waardoor u snel weer klachtenvrij bent!